Henk Kanning: van Kink FM naar Hedon

We gaan een zeer dynamisch en uitbundig podiumseizoen tegemoet met de meest uiteenlopende concerten en dance-events. Daarom kunnen we enthousiast melden dat we sinds begin augustus versterking hebben op onze marketingafdeling, en wel in de vorm van Henk Kanning!
 
Kanning is geen onbekende in de branche en zeker ook niet onbekend bij Hedon. Met enige regelmaat draaide hij samen met Paul (Plato / Hedon) en Simon (Sparky) tijdens de beruchte SABOTAGE avonden, verzorgde hij de muzikale omlijsting van gerenommeerde bands in Hedon en presenteerde hij het programma op het ABBOTT-podium tijdens het Bevrijdingsfestival Overijssel. Maar wellicht dat je de naam eerder hebt horen vallen in muziekbladen of op de radio, want als een van de smaakmakers op Kink FM en recent nog bij o.a. Pinguin Radio is Kanning een ambassadeur van nieuwe muziek.
 
SABOTAGE: Pauluz, $imon en HNK (Foto: Stefan Lucassen)

 

Wat was je eerste kennismaking met Hedon?

Als geboren Zwollenaar fietste ik er sowieso vaak langs. Het oude Hedon was wel een pand wat qua bouwstijl nogal afweek van de rest. Mijn exacte eerste concert in Hedon weet ik niet precies. Ik was in die periode toch meer van het lezen over muziek en het luisteren op mijn eigen kamer. Die specifieke zucht richting het live zien van bands kwam pas op een later moment. Ik denk dat Zita Swoon mijn eerste show in Hedon was maar het kan ook best het optreden van Green Lizzard, Skik of Within Temptation zijn geweest. Het was in die periode maar net waar ik mensen mee naar toe kreeg of bij kon aanhaken. Later ging ik selectiever kijken en bezocht ik naast shows in Hedon ook vaak Paradiso in Amsterdam of Vera in Groningen.
 
"Het oude Hedon was wel een pand wat qua bouwstijl nogal afweek van de rest."

 

En het meest spraakmakende moment in Hedon?

Voor mij persoonlijk de laatste plaat die DJ Pauluz draaide voorafgaande aan de Rico & Sticks show waaruit later de #OpgezwolleTotNu tour ontstond. Hij besloot zijn set af te sluiten met Zwolle zonder Dolle, inderdaad dat nummer gemaakt door Van Kooten en de Bie maar ook altijd traditioneel onze laatste plaat tijdens Sabotage. Die plaat, op dat moment in een zaal waar een ongekende spanning hing was heel speciaal. Een soort bevestiging van hoe dingen kunnen lopen. Ik voelde een zekere trots terwijl ik zelf niet eens op dat podium stond. De eerste show in het nieuwe Hedon zal ik ook niet snel vergeten. Met PACESHIFTERS in bloedvorm en een te scherp afgesteld brandalarm.
 
Paceshifters live tijdens de opening van Hedon. (foto: Adriaan Holsappel)

 

Waar/wanneer is jouw interesse voor muziek ontstaan?

De echte pure interesse kwam bij de aanschaf van mijn eerste eigen stereotoren. Vanaf dat moment had ik zelf de regie in handen. Weliswaar op mijn eigen kamer maar toch.. Bij muziekblad OOR zaten op dat moment vaak verzamel cd’s met een groot aantal artiesten, door dat blad te lezen en die cd’s te draaien werd mijn kennis van muziek groter en leerde ik vanzelf wat ik wel en vooral wat ik niet leuk vond. Ook begon ik veel biografieën te lezen en boeken over bepaalde stromingen en periodes uit de muziek. Zo ‘ontdekte’ ik steeds meer wat ik echt tof vond maar de belangrijkste ontdekking is toch wel dat je altijd kan blijven zoeken naar goede muziek.
 

De echte pure interesse kwam bij de aanschaf van mijn eerste eigen stereotoren. Vanaf dat moment had ik zelf de regie in handen. Weliswaar op mijn eigen kamer maar toch..


 

Wat was het moment dat jij wist dat je in de muzieksector wilde gaan werken?

Bij mijn eerste grote veldconcert (The Rolling Stones in Groningen) was ik wel heel benieuwd wat er allemaal achter het met doeken afgeschermde hek gebeurde, dat zal ongetwijfeld de eerste zet hebben gegeven richting de muziekindustrie. Later werd het vooral de drang om mijn muziek te delen met anderen. Als een muzikale reisleider op de radio en zo af en toe de geschreven pers. Dan rol je er vanzelf in. Voor mij kwam er een mooie kans bij Kink FM waar ik de avondprogrammering onder mijn hoede had samen met o.a Jan Douwe Kroeske, een fijne collega van wie ik veel heb kunnen leren. Met name het vertellen over muziek. Dat is ook iets wat ik veel hoop te doen vanuit mijn functie bij Hedon, bezoekers vertellen waarom ze bepaalde shows die bij hun passen niet mogen missen.
 

Meest spannende release van afgelopen tijd?

Planetarium van Sufjan Stevens, Nico Muhly, Bryce Dessner en James McAlister. Een groep muzikale vrienden bijeengebracht door het Muziekgebouw Eindhoven die componist Muhly de opdracht gaf om een album te componeren rondom het zonnestelsel. Na een tour werd het project dan dit jaar eindelijk uitgebracht als album en dat is echt weergaloos. Een release waar je naar kan blijven luisteren, wegdromen en details ontdekken. Zware kost, een album wat je echt moet luisteren van A tot en met Z. Een oase van rust in tijden van snelle singles, playlisten en streaming cultuur.

 

Bestaan er wat jou betreft Guilty Pleasures? Zo ja, wat is die van jou?

Muziek heeft meerder functies, waaronder ontspannen, als dat op sommige momenten beter lukt met een artiest die als ‘fout’ te boek staat dan moeten mensen dat zelf weten. Wat ik niet leuk vind, luister ik gewoon niet.

De stad is de laatste jaren ontzettend mooi geworden en dan doel ik niet eens alleen op het vernieuwde Hedon.


 

Als geboren Zwollenaar woon je al lange tijd in Utrecht, hoe is het voor jou om terug te keren naar Zwolle?

Met een bepaalde trots, het is erg leuk om weer regelmatig in Zwolle te verblijven. De stad is de laatste jaren ontzettend mooi geworden en dan doel ik niet eens alleen op het vernieuwde Hedon. Projecten komen hier van de grond, de sfeer is goed. Zwolle is een stad van aanpakkers, dat zie je op zoveel niveaus terug. Daar mogen Zwollenaren best trots op zijn want in andere steden is dat minder vanzelfsprekend.

 

Tot slot, staan er nog persoonlijke favorieten van jou binnenkort op het programma van Hedon?

Dat een grote band als The Boxer Rebellion op vrijdag 29 september voor het eerst sinds 2011 weer naar Zwolle komt maakt de cirkel voor mij wel een klein beetje rond. De eerste sessie die ik voor mijn Kink FM programma opnam was een sessie met The Boxer Rebellion. Inmiddels zijn we heel wat jaren verder en is de band volwassen geworden. Ze scoren tegenwoordig hits en hebben structureel airplay op de landelijke radio en dat vind ik als early adopter echt tof om te zien. Daarnaast kijk ik er ook naar uit om ze weer te zien. Het contact hebben we alle jaren goed onderhouden. Ik kan me zo voorstellen dat we die bewuste vrijdagavond eindigen in een kroeg als In De Buurt.